Hart- en vaatziekten bij vrouwen

Hart- en vaatziekten bij vrouwen

Wat verstaan wordt onder hart- en vaatziekten weet iedereen eigenlijk wel: het is een verzamelnaam voor aandoeningen aan hart en bloedvaten. Een hartinfarct, angina pectoris, hartritmestoornissen, maar ook een hersenbloeding en herseninfarct zijn hier voorbeelden van.

Er zijn grote verschillen in het klachtenpatroon bij mannen en vrouwen waardoor een hartinfarct bij vrouwen vaak laat ontdekt wordt. Mannen presenteren zich vaak met specifieke klachten als pijn op de borst, pijn tussen de schouderbladen, zweten, uitstraling naar arm of kaak. Vrouwen voelen zich vaak al een langere tijd niet fit: snel vermoeid, slapeloosheid, hartkloppingen, duizelig, onrustig, kortom een gevoel van algehele malaise.

In de cardiologie komt er steeds meer aandacht voor het vrouwenhart. Gelukkig maar, want de cijfers liegen er niet om: onder de Nederlandse vrouwen sterft er per dag 1 in het verkeer, 9 aan borstkanker en maar liefst 59 aan hart- en vaatziekten!

Vrouwen krijgen op latere leeftijd problemen aan hart en bloedvaten. Gemiddeld zo’n 7 tot 10 jaar later dan de mannen. Dit heeft alles te maken met de beschermende werking van oestrogeen in het vrouwenlichaam. Dit vrouwelijke geslachtshormoon fungeert als vaatverwijder voor de kransslagaders en het verzorgt het endotheel van de bloedvaten. Met andere woorden, het zorgt ervoor dat de bloedvaten soepel blijven.

Tijdens de overgang daalt het oestrogeen gehalte bij de vrouw. Hierdoor ontstaan vaak de specifieke overgangsklachten als opvliegers, stemmingswisselingen, slecht slapen en gewrichtsklachten. Daarnaast lopen zij meer risico op het krijgen van hart- en vaatziekten en botontkalking.

De overgang is voor vrouwen niet alleen een periode van vruchtbaar naar onvruchtbaar, maar ook een periode naar een ouder wordend lichaam waar goed voor gezorgd moet worden!

Benieuwd of uw risico op het krijgen van hart- en vaatziekten verhoogd is? Maak een afspraak voor een health-check!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *